Venemaa-Ukraina sõda lühidalt: mida me teame sissetungi 344. päeval | Ukraina

 • Venemaa rakett hävitas kolmapäeva hilisõhtul Ida-Ukrainas Kramatorski linnas kortermaja ja vähemalt kaks inimest sai surma ja seitse vigastada, ütles piirkonna kuberner Pavlo Kyrylenko. «Sündmuskohal töötavad päästjad, korrakaitsjad ja kommunaalettevõtted, et hävinud hoone rusudest läbi minna. Tõenäoliselt on inimesed endiselt all,” kirjutas ta Telegrami sõnumirakenduses. Eelmisel kuul hukkus vähemalt 44 inimest, kui Venemaa rakett tabas Dnipro linna idaosas kortermaja.

 • Ida-Ukrainas jätkusid ägedad lahingud, kus Vene väed üritavad Lymani strateegilise logistikakeskuse lähedal võimust võtta. ütles asekaitseminister Hanna Malyar kolmapäeva õhtul. Ukraina president Volodymyr Zelenskiy ütles, et Venemaa väed püüavad saavutada kasu, mida nad saavad näidata oma 24. veebruaril 2022 toimunud sissetungi aastapäeval. „Meie riigi idaosas on rindel toimunud okupantide pealetungoperatsioonides märgata kindlat kasvu. Olukord on muutunud karmimaks.»

 • Norrasse põgenenud Venemaa Wagneri palgasõdurite rühmituse endine komandör ütles Reutersile, et soovib Ukrainas lahingute pärast vabandada. ja võttis sõna, et tuua konflikti julmuste toimepanijad kohtu ette. Andrei Medvedev, kes põgenes 13. jaanuaril Vene-Norra piiri ületades, ütles, et oli tunnistajaks Wagneri eest võitlema Ukrainasse viidud Vene vangide tapmisele ja väärkohtlemisele.

 • Suurbritannia kaitseminister Ben Wallace ütles, et tema arvates ei ole praegu õige lähenemisviis Ühendkuningriigi hävitajate saatmine Ukrainasse. Ta ütles, et see ei olnud kindel otsus, lisades: “Ma olen õppinud kahte asja: ärge kunagi välistage midagi ja ärge kunagi välistage midagi.” Samal ajal on Downing Street jätkuvalt välistanud Kiievile Briti lennukite varustamist, öeldes, et see ei olnud lennukite keerukust arvestades otstarbekas.

 • Ühendkuningriigi avaldused esitas endine peaminister Boris Johnson kutsus lääne liidreid üles andma ukrainlastele tööriistu töö lõpetamiseks, sealhulgas raskeid tanke ja lennukeid. Washingtonis Atlandi Nõukogu ees peetud kõnes kutsus Johnson läänt üles “lõpetama Putinile keskendumine ja keskenduma täielikult Ukrainale”.

 • Ukraina kaitseminister Oleksii Reznikov ütles, et tal oli “avameelne ja produktiivne” vestlus Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroniga. seoses oma riigi kiireloomuliste operatiivvajadustega enesekaitseks.

 • Hispaania saadab Ukrainasse esialgu neli kuni kuus Leopard 2 tanki, El País teatab. Itaalia on jõud ühendada Prantsusmaa õhutõrje varustamisel Ukrainale, teatas FT. Itaalia kaitseminister Guido Crosetto ütles intervjuus, et praegu Giorgia Meloni valitsuse ettevalmistatav sõjalise abi pakett sisaldab tõenäoliselt “kaitserelvi Venemaa raketirünnaku vastu”. “Itaalia peaks tarnima raketiheitjad, samal ajal kui Prantsusmaa tarniks raketid,” teatas ajaleht.

 • Saksamaa asekantsler Robert Habeck on võtnud sõna selle vastu, et tema riik tarnib Ukrainale hävitajaid. Habeck, oma valitsuse varajane toetaja, kes toetas Ukrainat Saksamaal toodetud tankidega Leopard 2, ütles, et selline samm oleks tõenäoliselt liiga kaugel lääneliitlastele, kes kaaluvad toetust Kiievi eesmärgile ja kardavad sattuda otsesesse sõtta.

 • USA valmistab Ukrainale ette enam kui 2 miljardi dollari väärtuses sõjalist abi, mis peaks hõlmama esimest korda pikema tegevusraadiusega rakette ning muud laskemoona ja relvi. ütlesid Reutersile kaks asjaga tutvunud USA ametnikku. Kreml ütles, et eelseisva sõjalise abi paketis sisalduvad pikemamaa raketid suurendavad konflikti, kuid ei muuda selle kulgu.

 • Norra akadeemikud, õiguste eest võitlejad, enimmüüdud autorid ja endine minister on kutsunud Oslot üles suurendama oma toetust Ukrainale, öeldes, et valitsus peab pärast Venemaa sõjast miljardeid nafta- ja gaasitulu teenimist rohkem aitama. Norra nafta- ja gaasitulud on viimase 12 kuu jooksul tõusnud rekordtasemele, kuna energiahinnad on kolmekordistunud pärast seda, kui Venemaa invasioon Ukrainasse ja Norra on asendanud Venemaa Euroopa suurima maagaasi tarnijana.

 • NATO peasekretär Jens Stoltenberg on öelnud, et Venemaa ja Hiina kasvavad suhted ei ohusta mitte ainult Aasiat, vaid ka Euroopat. Tokyos Keio ülikoolis peetud kõnes rõhutas NATO juht tugevama koostöö ja rohkemate “sõprade” tähtsust NATO jaoks Indo-Vaikse ookeani piirkonnas, lisades, et sõda Ukrainas on näidanud, “kuidas julgeolek on omavahel seotud”.

 • Venemeelsed jõud on Venemaa meedias väitnud, et ägedas võitluses olev Bahmuti linn on peaaegu ümber piiratud. Tass tsiteeris isehakanud Luganski Rahvavabariigi nimel kolonisti Vitali Kiselevi sõnu: „Bakhmut on praktiliselt kolmelt poolt „omaks võetud”, käimas on intensiivne vaenlase väljalöömine. Nad üritavad ja ma olen kindel, et neil õnnestub minna Chasiv Yari piirkonda, kust toimub intensiivne mürsutamine tagasi Bakhmuti Soledari.

 • Kinburni poolsaar, Hersoni oblasti lõunaküljest Dnepri jõe vasakul kaldal välja ulatuv maariba, asub “hallis tsoonis”. Ukraina riikliku ringhäälingu Suspilne sõnul ei kontrolli territooriumi täielikult ei Ukraina ega Venemaa sõjaväelased.

 • Ühendkuningriigi kaitseministeeriumi luureandmete värskenduse teatel on viimastel päevadel Dnepri jõe ääres toimunud “konflikti kõige intensiivsemad pommid”. “See on hõlmanud Hersoni linna jätkuvat tulistamist,” märgib ministeerium, lisades, et väljaspool Donbassi on Hersoni linn konfliktis kõige järjekindlamalt tulistatud.

 • Kiievi maksuametit juhtivat naist süüdistatakse mitme miljoni dollari suuruses pettuses pärast haarangut ühte tema neljast kodust. Ukraina riiklik juurdlusbüroo (SBI) teatas avalduses, et inspektsiooni juhi kohusetäitja, keda ei nimetata, kuritarvitas koos teiste võimuesindajatega oma “võimu ja ametiseisundit”.

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *