Rohkemate puude istutamine linnadesse võib vähendada suvekuumusest tingitud surmajuhtumeid, väidab uuring | Juurdepääs haljasalale

Rohkemate puude istutamine võib tähendada, et linnades sureb üha kõrgemate suvetemperatuuride tõttu vähem inimesi, viitab uuring.

Puukatte suurendamine Euroopa keskmiselt 14,9%-lt 30%-le võib linnades temperatuuri langetada 0,4C võrra, mis võib vähendada kuumusega seotud surmajuhtumeid 39,5%, vastavalt 93 Euroopa esimese omataolise mudeli järgi. linnades rahvusvaheline teadlaste meeskond.

Juhtautor Tamara Iungman Barcelona Globaalse Tervise Instituudist ütles: „See on muutumas üha kiireloomulisemaks, kuna Euroopas kogevad kliimamuutustest tingitud äärmuslikumad temperatuurikõikumised.

“Me juba teame, et kõrged temperatuurid linnakeskkonnas on seotud negatiivsete tervisemõjudega, nagu kardiorespiratoorne puudulikkus, haiglaravi ja enneaegne surm.”

Tema meeskond soovib mõjutada poliitikakujundajaid muutma linnu rohelisemaks, “säästvamaks, vastupidavamaks ja tervislikumaks” ning leevendama kliimamuutusi, lisas ta, kuna kuumusega seotud haigused ja surm tekitavad järgmisel aastal tervishoiuteenustele veelgi suurema koormuse. kümnendil kui külm temperatuur.

Teadlased kasutasid suremuse andmeid, et hinnata puude suurenenud katvuse tõttu madalamate temperatuuride põhjustatud surmajuhtumite võimalikku vähenemist. 2015. aasta andmeid kasutades hindasid nad, et 6700 enneaegsest surmast, mis sel aastal olid tingitud kõrgematest linnatemperatuuridest, oleks puukatte suurendamise korral saanud ära hoida 2644 juhtumit.

Kõige tõenäolisemalt saavad puude katvuse kasvust kasu Lõuna- ja Ida-Euroopa linnad, kus suvised temperatuurid on kõrgeimad ja puude katvus kipub olema madalam.

Rumeenias Cluj-Napocas – kus 2015. aastal oli kuumuse tõttu kõige rohkem enneaegseid surmajuhtumeid – 32 juhtu 100 000 inimese kohta – on puudega kaetud vaid 7%. Portugalis Lissabonis on see vaid 3,6% ja Barcelonas 8,4%. See on Londonis 15,5% ja Oslos 34%.

Uuringu kaasautor Mark Nieuwenhuijsen, Barcelona globaalse tervise instituudi teadur, ütles, et meeskond valis 30%, kuna see on eesmärk, mille nimel paljud linnad praegu töötavad.

Ta ütles, et hooneid pole vaja hävitada ja parkidega asendada, kuna kõigis linnades, mida meeskond vaatas, on piisavalt ruumi, et istutada rohkem puid. Ta kiitis selliseid algatusi nagu ELi 3 miljardi puu plaan ja Ühendkuningriigi valitsuse ettepanek tagada, et iga kodu oleks haljasaladest 15-minutilise jalutuskäigu kaugusel, kuigi ta märkis, et poliitikakujundajad peavad tagama, et puud jaotuvad ühtlaselt rikkamate ja vaeste piirkondade vahel.

Ta lisas, et linnad, kus domineerivad liiga autod, peaksid kaaluma soojust neelavate asfaltteede asendamist puudega.

Ta lisas, et linnades tuleks rohkem istutada puid, sest see toob palju tervisega seotud eeliseid peale kuumusega seotud surmajuhtumite vähendamise, lisas ta, sealhulgas südame-veresoonkonna haiguste, dementsuse ja halva vaimse tervise vähendamise.

Prof Yadvinder Malhi, Oxfordi ülikooli ökosüsteemiteaduse professor, kes ei osalenud uuringus, ütles: “Enam kui pooled maailma inimestest elavad linnades, mistõttu on puud linnapiirkondade vastupidavuse suurendamisel otsustava tähtsusega. kliimamuutustele ja linnakeskkonna parandamisele. Linnapuud toovad lisaks kliimamuutustega kohanemisele palju kaaskasu: paljud uuringud näitavad, et ainuüksi puude nägemine ja nuusutamine toob kasu tervisele ja heaolule ning suurendab linnade bioloogilist mitmekesisust. Kuid enamik puukatteid leidub jõukates linnades ja naabruskondades, nii et linnade puukatte suurendamine võib seda ebavõrdsust vähendada ja eriti vähendada vaesemate linnaosade suurt haavatavust kliimamuutuste suhtes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *