“Nagu oleks rullnokas”: mees, kes püüdis kinni Sitsiilia viimase maffiabossi | Maffia

OPalermo erakliiniku ees on ühel jaanuari esmaspäeval kell 8.20 ootamas kümneid erariietes karabinjeere paduvihma käes. Keegi ei liigu. Pinge on kõrge. Raadio käriseb. Sihtmärk on liikvel. See on nüüd või mitte kunagi. Kui kolonel sõna annab, peavad kaks karabinjeerite ohvitseri kinni hästi riietatud mehe, kellel on lambanahkne kasukas, valge villane müts ja tumedad prillid.

“Mis su nimi on?” küsib kolonel, tormades kahtlusaluse ette ja blokeerides ta kliiniku väljapääsu juures.

“Sa tead, kes ma olen,” vastas mees. See oli tõsi: karabinjeeride erioperatsioonide grupi uurimisüksuse ülem leitnant Lucio Arcidiacono teadis väga hästi, et tema vahi all olev isik oli Sitsiilia maffia viimane ristiisa ja üks maailma tagaotsitumaid kurjategijaid Matteo Messina Denaro. . Ta mõisteti 2002. aastal süüdi ja mõisteti tagaselja eluks ajaks vangi kümnete inimeste isikliku tapmise või mõrva tellimise eest.

Igal politseinikul on oma saak, nagu igal maffiabossil on oma jahimees. Kaheksa pikka aastat oli Arcidiacono Denarot jahtinud ja kaheksa aastat oli Denaro temast kui kummitusest kõrvale hiilinud. Kuni 16. jaanuarini, mil uudis tema tabamisest läks üle maailma: Denaro, võib-olla viimane Cosa Nostra elav sümbol, arreteeriti pärast 30 aastat põgenemist.

Matteo Messina eskortiti Carabinieri politseijaoskonnast välja pärast seda, kui ta vahistati Itaalias Palermos 16. jaanuaril 2023.
Matteo Messina eskortiti Carabinieri politseijaoskonnast välja pärast seda, kui ta vahistati Itaalias Palermos 16. jaanuaril 2023. Foto: Carabinieri / Reuters

“Põgeneva bossi jaht on nagu rullnokk,” ütleb Arcidiacono intervjuus ajalehele Guardiani. “On hetki, kui arvate, et olete finišijoone lähedal. Siis on hetki, mil lendad väga madalalt ja kuid hiljem saad aru, et rada läks külmaks.

Sitsiilias sündinud ja kasvanud Denaro ja Arcidiacono saatused olid peaaegu 30 aastat tagasi ristunud. Samadel päevadel, mil Denaro läks 1993. aasta juunis jooksma, alustades sellest, millest sai tema pikaajaline eemalolek, saatis Arcidiacono oma avalduse Carabinieri Akadeemiasse. Need olid maffiaterrori aastad, mil ülemused olid käivitanud pommitamiskampaania ja mille eest Denaro lõpuks vastutati.

“1993. aastal olin ma 20-aastane,” ütleb Arcidiacono. “Maffiavastaste kohtunike Giovanni Falcone’i ja Paolo Borsellino mõrvad eelmisel aastal mõjutasid mind sügavalt ja andsid mulle otsustava tõuke saada karabinjeeride ohvitseriks.”

2003. aastal saadeti Arcidiacono Napolisse, kus neil aastatel möllas Camorra jõukude vahel tänavatel verine “Secondigliano vaen”.

“Väga raske periood, kuid ka professionaalsest seisukohast väga kujundav, ” ütleb Arcidiacono.

Kui Arcidiaconol midagi hästi läheb, on see mafioosade jälitamine. 2005. aastal aitas ta kaasa Paolo Di Lauro, hüüdnimega “Ciruzzo miljonär”, vahistamises, mis on üks maailma võimsamaid narkokaubitsejaid. Samal aastal arreteeris tema meeskond Hispaanias Napolist pärit Amato-Pagano klanni juhi Raffaele Amato.

Carabinieri Rosi komandör Lucio Arcidiacono arutab Carabinieriga teadusuuringute osakonnast korteri lähedal, kus uurijad ütlesid, et nad leidsid salapunkri, mida kasutas maffiaboss Matteo Messina Denaro.
Carabinieri Rosi komandör Lucio Arcidiacono arutab Carabinieriga teadusuuringute osakonnast korteri lähedal, kus uurijad ütlesid, et nad leidsid salapunkri, mida kasutas maffiaboss Matteo Messina Denaro. Foto: Alessio Mamo / The Guardian

Pöördepunkt saabus 2015. aastal, kui Arcidiacono viidi üle Sitsiiliasse Palermosse. Seal seisis ta silmitsi oma kõige keerulisema missiooniga: jahtida ülipõgenik Denaro. Hüüdnimega Diabolik, Denaro, kes kunagi väitis: “Ma täitsin kalmistu, täiesti üksi” – omab võtit mõnede kõige kohutavamate maffia toime pandud kuritegude jaoks, sealhulgas 12-aastase Giuseppe Di Matteo tapmine 1996. aastal. -mafiooso vana poeg, kes rööviti, kägistati ja lahustati happes. Aasta-aastalt haarasid Itaalia uurijad halastamatult tema ettevõtteid ja arreteerisid rohkem kui 100 tema liitlast. Kuid iga kord, kui võimud näisid oma sihtmärgile lähemale jõudvat, hääbus Denaro.

“Me kõrvetasime maa tema ümber,” ütleb Arcidiacono. «Olime arreteerinud tema sugulased ja paljud tema kaitsjad. Kuid aja jooksul olime järginud ka mõningaid valesid juhtnööre.

«Aga näed, põgeniku otsimine ajab närvesöövi. Peate isegi pealtkuulamisel tõlgendama ülemuste vaikimist. Juhtus nii, et kaks inimest istusid autosse ja vahelejäämise kartuses ei öelnud ühtegi sõna. Aga sa tead, et selles autos on kaks inimest, sest kuuled kahe ukse sulgumist. Siis ühel päeval tekkis meil intuitsioon ja kõik killud, mida olime eelmise kaheksa aasta jooksul kogunud, langesid kõik paika.

2022. aasta alguses näisid mõned mafioosodevahelised telefonivestlused sisaldavat erilist vihjet: bossil oli käärsoolevähk ja ta vajab viivitamatut ravi. Karabinjeerid palusid tervishoiuministeeriumil ligipääsu ülemuse ajaloole vastavatele käärsoolevähi patsientide haiguslugudele. Uurijad uurisid tuhandete patsientide teavet, kuni leidsid ühe: Andrea Bonafede.

“Ta oli puhta rekordiga mees, kellel oli sellegipoolest sugulasi, kes olid seotud klannidega, ja ennekõike, kes elasid Campobello di Mazaras, 7 km kaugusel Denaro kodulinnast,” selgitas Arcidiacono.

Vähemalt aasta oli Denaro perioodiliselt Andrea Bonafede nime all Palermo erakliinikus ravil. Arreteerimisele eelnenud reedel said karabinjeerid otsustava teate: 16. jaanuaril kella 8 paiku naasis kahtlustatav kliinikusse ravile.

Palermo elanikud tänavad politseid pärast Denaro vahistamist kasarmu ees.
Palermo elanikud tänavad politseid pärast Denaro vahistamist kasarmu ees. Foto: Alberto Lo Bianco/REX/Shutterstock

“Arreteerimisele eelneval ööl ei maganud ma silmagi,” ütleb Arcidiacono. “Nii veider kui see ka ei tundu, olen viimased paar aastat iga päev Messina Denaro peale mõelnud. Küsisin temalt, mis ta nimi on, aga tõde on see, et kui ta minu ees oli, teadsin täpselt, kes ta on.

Pärast vahistamist viidi Denaro Itaalia keskosas L’Aquila linnas asuvasse range turvalisusega vanglasse, kus tema vähiravi jätkub.

Mis puutub Arcidiaconosse, siis tema nimi läheb ajalukku koos Elliot Nessiga, kes tõi Al Capone maha; kapten “Ultimo”, kes püüdis kinni verejanulise bossi Totò Riina; ja politseiülem Renato Cortese, kes lukustas Corleonesi klanni ristiisa Bernardo Provenzano. Kuid Arcidiacono ütleb teile, et tema töö on just alanud.

“Meil on kohustus välja selgitada, kes teda kõik need aastad kaitses. Meie töö ei ole lõppenud. Meil on pikk tee minna.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *