Maailmapanga president David Malpass lahkub peaaegu aasta varem

Maailmapanga president David Malpass lahkub peaaegu aasta varem

Maailmapanga president David Malpass astub oma ametikohalt tagasi juuni lõpuks, peaaegu aasta enne tema ametiaja lõppu, pärast pidevat kriitikat tema juhtimisel reageerimise üle kliimamuutustele.

Pank tegi kolmapäeval avalduse, milles öeldakse, et USA endise presidendi Donald Trumpi ametisse nimetatud Malpass teavitas juhatust oma otsusest pärast nelja aastat tagasi astuda “uute väljakutsetega tegelemiseks”.

“On olnud tohutu au ja privileeg olla maailma juhtiva arendusasutuse presidendina koos nii paljude andekate ja erakordsete inimestega,” ütles Malpass avalduses.

Financial Timesi poolt töötajatele saadetud asutusesiseses meilis ütles Malpass, et kuigi tema kavatsus juuniks ametist lahkuda langeb kokku panga eelarveaasta lõpuga, annavad “järgmised kuud” hea võimaluse sujuvaks juhtimiseks. üleminek”.

USA ja teised suured Maailmapanga aktsionärid on viimase aasta jooksul avaldanud institutsioonile survet, et see suurendaks jõupingutusi ülemaailmsete väljakutsetega, sealhulgas kliimamuutustega tegelemiseks, lisaks oma traditsioonilisele ülesandele võidelda ülemaailmse vaesusega.

See surve tugevnes pärast seda, kui Malpass keeldus septembris toimunud konverentsil ütlemast, kas ta usub inimtegevusest põhjustatud kliimamuutustesse, hoolimata korduvatest küsitlustest. Hiljem ütles ta, et teda mõisteti valesti.

Eelmisel nädalal kutsus USA rahandusminister Janet Yellen panga juhtkonda üles viima kiiresti ellu reforme, et vabastada rohkem raha kliimamuutustega tegelemiseks.

Neljapäeval Washingtonis kõneldes, vähem kui kaks nädalat pärast reisi kolme Aafrika riiki, keskendus Yellen oma murele Maailmapanga pärast. Ta ütles, et see peaks “laiendama oma visiooni, et hõlmata ülemaailmsete väljakutsetega tegelemist” ja aitama alandada kulusid riikidel, kes vajavad selleks raha, ning osalema erarahanduse “tugevamas” mobiliseerimises.

USA on Maailmapanga suurim aktsionär ja nimetab traditsiooniliselt oma presidendi.

Mitmepoolsete arengupankade, sealhulgas Maailmapanga reform on tõusnud ülemaailmsesse poliitikasse, kuna rikkad riigid seisavad silmitsi üha pakilisemate küsimustega selle kohta, kes maksab orkaanide, üleujutuste ja metsatulekahjude katastroofilise mõju eest.

Väiksemad ja vähem jõukad riigid on avaldanud survet luua ÜRO koalitsioon, et kindlustada rahalisi vahendeid, mis aitaksid neil toime tulla globaalse soojenemise tagajärgedega, suurendamata nende võlakoormust kurnavale tasemele.

USA on juhtinud arenenud riikide üleskutseid Maailmapanga ja teiste finantseerimisasutuste reformimiseks. Eelmisel aastal palus Yellen pangal töötada välja “evolutsiooni teekaart”, mis näitaks, kuidas see kaasab kliima- ja pandeemiaks valmisoleku oma tegevusmudelitesse.

Kolmapäeval tänas Yellen Malpassi Maailmapanga teenistuse eest ja ütles, et USA esitab kandidaadi pärast “läbipaistvat, teenetepõhist ja kiiret nimetamisprotsessi”.

Yellen ütles, et uus kandidaat “viib edasi” tööd “mitmepoolsete arengupankade arendamiseks, et need vastaksid paremini 21. sajandi väljakutsetele”.

Kliimakapital

Seal, kus kliimamuutus kohtub äri, turgude ja poliitikaga. Tutvuge FT levialaga siin.

Kas olete huvitatud FT keskkonnasäästlikkuse kohustustest? Lisateavet meie teaduspõhiste eesmärkide kohta leiate siit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *