Kiievi maksuameti juhti süüdistatakse mitme miljoni dollari suuruses pettuses | Ukraina

Volodõmõr Zelenski korruptsioonivastane mahasurumine on jätkunud, kuna Kiievi maksuametit juhtivat naist süüdistati pärast haarangut ühte tema neljast kodust ulatuslikus pettuses ning rida riigiametnikke sunniti ametist lahkuma.

Ukraina presidendi endise poliitilise liitlase ärimees Igor Kolomoiski elukohta rünnati ka Ukraina naftatootja Ukrnafta ja rafineerimistehase Ukrtatnaftaga seotud tollimaksudest kõrvalehoidumise kahtluse uurimise raames.

Kolomoiskile kuuluv meediaimpeerium, kes on juba USA sanktsioonide all tema väidetava osaluse eest “olulises korruptsioonis”, aitas Zelenskit kui meelelahutajat populariseerida ja seejärel toetas tema poliitilist karjääri. Kolomoisky on oma süütegusid eitanud.

Riigi SBU julgeolekuteenistuse juht Vasyl Maliuk ütles, et kolmapäeval toimus kümneid aktsioone, mis olid suunatud tema sõnul korrumpeerunud ametnikele, Vene agentidele ja riigi julgeolekut õõnestavatele isikutele.

“Me ei kavatse lõpetada,” ütles ta Telegrami avalduses. “Iga kurjategija, kes julgeb Ukrainat kahjustada, eriti sõjatingimustes, peab selgelt mõistma, et paneme ta käeraudadesse.”

Arengud toimusid siis, kui Ukraina president valmistus reedel Kiievis Euroopa Liidu tippkohtumiseks, et arutada riigi võimalikku liitumist 27 liikmesriigi blokiga.

Lekkinud avalduse eelnõu kohaselt julgustab EL Ukrainat täitma Euroopa Komisjoni nõudmisi – sealhulgas korruptsiooniga tegelemist –, et võimaldada liitumisläbirääkimistega alustada. “EL otsustab edasiste sammude kohta, kui kõik komisjoni arvamuses sätestatud tingimused on täielikult täidetud,” peaks blokk teatama.

Mitmed Ukraina ametnikud olid eelmisel nädalal sunnitud korruptsioonisüüdistuste tõttu ametist lahkuma, kuna Zelenski lubas, et enne Ukraina sõda levinud tavad ei tohi jätkuda.

Kolmapäeval käis mahasurumine täies hoos. Ukraina riiklik uurimisbüroo (SBI) teatas oma avalduses, et Kiievi maksuinspektsiooni juhi kohusetäitja, keda ei nimetatud, kuritarvitas koos teiste võimuesindajatega oma “võimu ja ametiseisundit”.

Uurijad otsivad naise kodu läbi
Uurijad otsivad naise kodu läbi. Foto: Ukraina riiklik uurimisbüroo

Naise kodus toimunud haarangu käigus leidsid uurijad 158 000 dollarit (umbes 128 000 naela), 530 000 Ukraina grinviat (11 000 naela), 2200 eurot (1900 naela) sularahas ning hulgaliselt kalleid ehteid, disaineri kaubamärgiga rõivaid ja luksuslikke kellasid. SBI avaldas fotod sellest, mida ta kirjeldas kui loomust.

Uurijad väitsid, et naise elustiil ei vastanud pealinna maksuameti juhina deklareeritud sissetulekutele. Väidetavalt omab ta linnas kolm korterit koguväärtusega 1 miljon dollarit (811 640 naela), Kiievi lähedal asuv maja, mille väärtus on umbes 200 000 dollarit, ja kaks autot koos umbes 150 000 dollari väärtuses.

Samuti leiti, et tema juhil oli tema nimele registreeritud 100 000 dollari suurune auto, kuigi mehe “viimaste aastate sissetulek ei olnud suurem kui 8000 dollarit”, väitis SBI.

SBI avaldatud pilt tema sõnul konfiskeeritud sularaha vedamisest
SBI avaldatud pilt tema sõnul konfiskeeritud sularaha vedamisest. Foto: Ukraina riiklik uurimisbüroo

The Guardianil ei õnnestunud ametnikuga ühendust saada. Kiievi maksuamet kommentaaripalvele ei vastanud.

Uurijad väidavad, et naine oli oma positsiooni ära kasutanud mõne eraisiku ja ettevõtte maksuarvete vähendamiseks.

SBI ütles avalduses: “Ametniku tuvastatud põhjendamatu vara kogusumma on umbes 1,4 miljonit dollarit” (1,1 miljonit naela).

Kellad, mis SBI sõnul leiti naise kodust
Kellad, mis SBI sõnul leiti naise kodust. Foto: Ukraina riiklik uurimisbüroo

Ühtlasi selgus, et riigi tolli- ja maksuteenistuse juhi kohusetäitjad olid vallandatud. Eelmisel kuul avastati piirkondlikes tolliasutustes rida väidetavaid korruptsiooniskeeme.

Zelenskiy oli öelnud, et teeb muudatusi pärast eelmisel nädalal toimunud infrastruktuuriministri Vasyl Lozinskyi vahistamist ja vallandamist seoses süüdistustega talveseadmete, sealhulgas generaatorite hinna tõstmises ja väidetavas 400 000 dollari väljavõtmises. Väidetavalt leiti tema kontorist umbes 38 000 dollarit sularaha. Ta ei ole kommenteerinud.

Ka kaitseministri asetäitja Vjatšeslav Šapovalov oli “palunud enda vallandamist” pärast teateid, et sõdurite toiduraha ostetakse paisutatud hindadega, mis tekitas muret võimalike tagasilöökide pärast. Ta on eitanud igasugust süütegu.

Transparency Internationali 2021. aasta indeksi järgi on Ukraina Venemaa järel korrumpeerumise poolest teine ​​riik Euroopas. Kuna Ukraina astub esimesi samme ELiga ühinemise teel, mis võib olla pikk tee, on valitsusel surve näidata, et ta on oma teo puhtaks saanud.

Zelenskiy osaleb reedel Kiievis toimuval tippkohtumisel Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni ja tema Euroopa Ülemkogu kolleegi Charles Micheliga, et arutada edusamme. Kas EL-i juhid ka kohale tulevad, pole veel teada.

Ukraina peaminister Denys Shmyhal on öelnud, et loodab, et riik saab kahe aasta jooksul EL-i liikmeks. EL andis Ukrainale ametliku kandidaatriigi staatuse rekordilise ajaga, kuid pole väljavaateid, et ta saaks sellise kiirendatud ajakava alusel blokiga ühineda. Türgil on kandidaatriigi staatus olnud alates 1999. aastast.

Vaatamata EL-i avalduse kavandi leigele keelekasutusele oli kolmapäeval positiivseid uudiseid, sest sel nädalal Ukraina kõrgete ministritega kohtunud USA audiitorid teatasid, et ei leidnud ühtegi tõendit USA Ukrainale antava rahalise abi kuritarvitamise kohta. Mitmed kõrged vabariiklased on väljendanud muret võimalike pettuste pärast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *