Inglismaa keskpank tõstab intressimäärasid 0,5 protsendipunkti võrra 4 protsendini

Inglismaa keskpank tõstab intressimäärasid 0,5 protsendipunkti võrra 4 protsendini

Inglise keskpank on tõstnud intressimäärasid poole protsendipunkti võrra 15 aasta kõrgeima tasemeni 4 protsendini, kuid andis mõista, et intressimäärad võivad olla saavutanud haripunkti.

BoE, mis ootab sel aastal arvatust leebemat majanduslangust, ütles, et täiendavaid tõuse on vaja ainult siis, kui ilmnevad uued märgid, et inflatsioon jääb liiga kõrgeks liiga kauaks.

Ta loobus oma varasematest juhistest, mille kohaselt peab ta tegutsema “jõuliselt”, kuigi kuberner Andrew Bailey hoiatas, et BoE peab siiski olema kindel, et inflatsioon on üle löödud.

Rahapoliitika komitee hääletas seitse vastu kahele kümnenda järjestikuse intressimäära tõstmise poolt, mis toimus päev pärast USA Föderaalreservi veerandpunktilist tõusu ja vahetult enne seda, kui Euroopa Keskpank viis läbi oma 0,5-punktilise tõusu.

Kuigi EKP ütles, et jääb intressimäärade tõstmisel kursile, viitab BoE avalduse sõnastus, et intressimäärad võivad tõusta uuele 4-protsendilisele intressimäärale, mis on madalam kui finantsturgudel eeldatud 4,5 protsenti.

“Kui oleks tõendeid püsivama kohta [inflationary] survet, siis oleks vaja rahapoliitikat veelgi karmistada,“ ütles MPC.

Naelsterling nõrgenes neljapäeval, kaubeldes euro suhtes 0,45 protsenti madalamal 1,12 eurol ja 0,36 protsenti dollari suhtes 1,23 dollaril.

10-aastase kulla tootlus langes võla hinna tõustes 0,13 protsendipunkti 3,17 protsendini. Londoni FTSE 100 tõusis vahetult pärast keskpäeva 0,5 protsenti.

BoE ei püüdnud vihjata, et finantsturud on eksinud, oodates intressimäärade langetamist hiljem sel aastal. Kuid MPC liikmed hoiatasid, et “inflatsiooniriskid on märkimisväärselt kallutatud ülespoole”.

BoE uus keskse inflatsiooniprognoos näitab, et hinnatõusud leevenevad kiiresti detsembri 10,5-protsendiliselt aastamääralt aasta lõpuks alla 4 protsendi. Prognooside kohaselt langeb inflatsioon 2024. aastal tunduvalt alla BoE 2 protsendi eesmärgi.

Selgitades, miks BoE sellistest ennustustest hoolimata intressimäärasid tõstis, ütles Bailey, et “peame olema täiesti kindlad, et me tõesti pöörame inflatsioonile nurga.”

MPC kaks eriarvamusel olnud häält – Swati Dhingra ja Silvana Tenreyro, kes hääletasid intressimäärade 3,5 protsendile jätmise poolt – väitsid, et neljapäevane tõus 4 protsendile „toob ette punkti, kus hiljutised intressimäärade tõusud tuleb tagasi pöörata”. .

BoE uued prognoosid olid novembris varasematest prognoosidest vähem pessimistlikud. Praegu arvatakse, et gaasi hulgihinnad on madalamad ja eeldab, et ettevõtted ei soovi majanduse jaoks keerulisel ajal töötajaid koondada.

Keskpank ennustab nüüd kerget majanduslangust, kuid andis selgelt mõista, et Ühendkuningriigi majandustulemused jäävad mõneks ajaks nõrgaks.

Ta eeldab, et sisemajanduse kogutoodang väheneb aasta neljandas kvartalis 0,7 protsenti võrreldes 2022. aasta viimase kvartaliga. See on veidi pessimistlikum kui IMF, kes prognoosis sel nädalal, et Ühendkuningriigi majandus kahaneb samal ajal 0,5 protsenti. periood.

Vaadates tõenäolist töötajate pakkumist, ettevõtete väheseid investeeringuid ja kaubanduse nõrkust, arvavad BoE ametnikud, et Ühendkuningriigi majandus ei saa ilma inflatsioonisurvet tekitamata kasvada isegi 1% aastas.

Enne 2007-2008 aasta finantskriisi oli samaväärne jätkusuutlik keskmine aastane kasvumäär 2,5 protsenti, enne koroonaviiruse pandeemiat aga 1,5 protsenti. BoE omistas majanduse pikaajalise nõrkuse Brexitile, pandeemiale ja energiakriisile.

BoE reitingu alandamine eeldab, et toodang ei ole 2026. aasta alguses suurem kui vahetult enne pandeemiat 2019. aasta lõpus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *