Analüütikute hinnangul on Venemaa armee kaotanud kuni pooled võtmetähtsusega tankidest Venemaa

Rahvusvahelise Strateegiliste Uuringute Instituudi (IISS) spetsialistide mõttekoja andmetel on Venemaa armee hinnanguliselt kaotanud ligi 40% sõjaeelsest tankilaevastikust pärast üheksa kuud kestnud võitlust Ukrainas.

See tõuseb mõne lahingutegevuses kasutatavate võtmetankide puhul 50%-ni, sundides Venemaad haarama oma endiselt märkimisväärseid külma sõja ajastu varusid. Ukraina tankide arv on hinnanguliselt kasvanud tänu vallutatud arvule ja lääneliitlaste nõukogudeaegsetele tankidele.

Mõttekoja juhataja John Chipman ütles, et sõda oli “Venemaa jaoks poliitiline ja sõjaline läbikukkumine”, tuues esile puudujääke juhtimises ja puudujääke lahingumoonas, hoolimata Kremli moderniseerimispüüdlustest.

“Venemaa tegevus viimase aasta jooksul on tekitanud küsimusi mitte ainult tema sõjaväe ja kõrgema sõjalise juhtkonna pädevuse, vaid ka juhtimise ühtekuuluvuse kohta,” ütles ta, käivitades IISS-i iga-aastase sõjalise tasakaalu auditi maailma relvajõudude kohta.

Mõttekoja arvud põhinevad suures osas avatud lähtekoodiga piltidel droonidelt, satelliitidelt ja lahinguväljal, mis kestavad sõja algusest novembri lõpuni, kuigi konflikti tõttu saab numbreid vaid hinnata.

Pealkiri on see, et Venemaa tankide arv oma armees on vähenenud 38% võrra 2927 tankilt 1800-le, samas kui eriti suuri kaotusi on kandnud tema tööhobune T-72B3, mille täiendus anti tema armeele esmakordselt 2013. aastal.

Suured kaotused lahinguväljal on tähendanud, et Venemaa oli kaotanud “umbes 50% oma sissetungieelsest laevastikust” tankist ja sellega seotud variandist, ütles Chipman, ning aeglane tööstuslik tootmine “sunnib Moskvat toetuma oma vanematele hoiustatud relvadele kui hõõrdumise asendajatele. ”.

Venemaa liigne optimism tähendas, et ta kannatas sõja alguses suuri tankikaotusi, eriti ebaõnnestunud rünnakus Kiievile, kus pealinnast põhja pool asuvatel teedel hävis suur hulk konvois liikunud tanke ja soomusmasinaid. Paljud teised püüti kinni või pukseeriti traktoritega, kuna rünnak ebaõnnestus.

Vene väed olid oodanud, et neid oodatakse Ukrainas ja mõnel juhul kandsid nad paraadiriietust, uskudes, et pärast välksõda kasutatakse tanke Kiievi tänavatel paraadi korraldamiseks. Selle asemel korjasid nad ära Ukraina suurtükivägi ja jalavägi, kasutades tankitõrjerelvi.

jätke eelmine uudiskirja reklaam vahele

Tankitaktika paranemisest on vähe märke – hinnanguliselt on mitukümmend tanki alates jaanuari lõpust hävinud lahingutes seni ebaõnnestunud katsega hõivata Donbassi Vuhledari linna. Luuredroone kasutades on Ukraina suutnud oma suurtükiväega tankid välja lüüa.

Kuid kuigi lahinguväljal saadud kaotused on märkimisväärsed, säilitab Venemaa pikaajaliselt laos suure hulga vanu tanke, praegu hinnanguliselt 5000, mis tähendab, et Moskva võib veel mõnda aega jätkata hõõrdumise strateegiat.

Ukraina tankide arv on aga kasvanud 953-ni 858-lt, kuna ta on osaliselt hüvitanud oma kahjud, hõivates Venemaalt hinnanguliselt 500 tanki, millest ta on IISS-i analüütiku Henry sõnul “õiglase koguse kasutusele võtnud”. Boyd. Sellel on märkimisväärseid annetusi saanud ka Poola, Tšehhi ja teised nõukogudeaegse soomukiga riigid, kuid selle tankivägi on praegu veel poole väiksem kui Venemaal.

Kiiev loodab järgmise paari kuu jooksul saada lääneriikide tankide ja lahingumasinate laine, mida ta kavatseb kasutada lahinguväljal läbimurde saavutamiseks. Maasõja analüütik Ben Barry ütles, et ta arvab, et Ukraina saab umbes veerandi 1000 tankist ja lahingumasinast, mida ta oli otsinud.

See võib anda talle “taktikalise eelise”, ütles Barry, kui kaasas on piisavalt laskemoona ja varuosi. Sellegipoolest ei ole analüütiku ja endise tankikomandöri sõnul selge, “kas Kiievil on piisavalt lahingujõudu, et Vene väed kiiresti välja visata”.

Barry järeldas, et selle tulemusel võib oodata veel üht verist aastat, mil lahingud on ettearvamatud – pärast perioodi, mil mõlemal poolel on hinnanguliselt hukkunud või haavatud vähemalt 200 000 inimest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *