USA väitel ei järgi Venemaa New Starti tuumarelvastuse lepingut

USA väitel ei järgi Venemaa New Starti tuumarelvastuse lepingut

USA on otsustanud, et Venemaa ei täida oma kohustusi, mis tulenevad viimasest jõududevahelisest tuumarelvakontrolli lepingust, ütlesid ametnikud teisipäeval.

USA välisministeerium teatas Kongressile saadetud aruandes, et Venemaa rikkus uue alguse lepingut, kuna ei võimaldanud nõutavaid kontrolle ja keeldus osalemast nõuetele vastavuse koosolekutel.

“Venemaa keeldumine hõlbustada kontrollitegevust takistab USA-l lepingust tulenevate oluliste õiguste kasutamist ja ohustab USA-Vene tuumarelvakontrolli elujõulisust,” ütles USA välisministeeriumi ametnik.

Eelmisel nädalal kirjutasid kõrged vabariiklased Bideni administratsiooni ametnikele, kutsudes neid üles tegema otsust Venemaa järgimise kohta, viidates murele Moskva mulluse otsuse pärast peatada kontrollid ja tühistada lepinguga nõutud konsultatsioonidel osalemine.

Kuigi leping ei ole otseselt seotud Venemaa sissetungiga Ukrainasse, on Moskva läänevaenulikkus sanktsioonide ja kõrgtehnoloogiliste relvade tarnimise pärast Kiievile suurendanud pingeid selle pärast.

Venemaa asevälisminister ja lepingu võtmeläbirääkija Sergei Rjabkov ütles eelmisel neljapäeval ajalehele Kommersant antud intervjuus, et Moskva ei jätka tõenäoliselt kõnelusi seni, kuni USA jätkab Ukraina toetamist.

Ta ütles, et Venemaa on USA-le öelnud, et “seni kuni USA ei vaata ümber oma äärmiselt vaenulikku joont meie riigi vastu ega loobu oma poliitikast, mis kujutab endast ohtu Venemaa riiklikule julgeolekule, on kõik “positiivsed signaalid” New Starti järgimise kohta ” põhjendamatu, halvasti ajastatud ja sobimatu”.

Rjabkov kohtus teisipäeval USA uue suursaadikuga Moskvas Lynne Tracyga ja arutas “mõneid aktuaalseid relvastuskontrolli küsimusi”, teatas välisministeerium.

Kuid kui Tracy päev varem oma volikirju üle andma saabus, tervitas teda hulk silte lehvitavaid jaburaid, kes skandeerisid: “Ameerika on terroristlik riik!”

Politsei ei ajanud kogunemist laiali – see on juba märk sellest, et see oli tõenäoliselt ametlikult sanktsioneeritud, sest isegi režiimimeelseid avalikke proteste kontrollivad rangelt julgeolekuteenistused.

USA ametnikud ütlesid teisipäeval, et jäävad kokkuleppele pühendunuks ja kutsusid Venemaad üles naasta selle täitmisele, lubades kontrollidel jätkuda ja kutsudes kokku kõnelused. Nad lisasid, et Venemaa inspektoritel ei olnud USA-sse reisimisel takistusi.

“Venemaal on selge tee täielikuks järgimiseks,” ütles välisministeeriumi ametnik. “USA on jätkuvalt valmis tegema Venemaaga konstruktiivset koostööd uue alguse lepingu täielikuks rakendamiseks.”

USA ja Venemaa leppisid 2021. aastal kokku lepingu viieaastase pikendamises, mis piirab mõlema riigi paigutamist 1550 strateegilise tuumarelvaga.

Venemaa tegevus on tekitanud muret, et Washingtonil ja Moskval võib olla raskusi, et jõuda 2026. aastal kokkuleppele, mis jätaks riigid ilma tuumarelvastuse kontrollimise lepinguta.

Neli senati ja esindajatekoja relvajõudude komiteede vabariiklast, senaatorid Roger Wicker ja Deb Fischer ning esindajad Mike Rogers ja Doug Lamborn kutsusid avalduses Bideni administratsiooni üles võtma Venemaad lepingu rikkumise eest vastutusele.

“Lubamine Moskvale valida, millal ja kuidas ta lepingureegliid järgib – eriti kui USA järgib neid samu reegleid tõrgeteta – on talumatu ja jätkusuutmatu. Venemaa peab oma tegude eest vastutama, kui uue alguse lepingul või mis tahes tulevasel lepingul on üldse mõtet,“ ütlesid nad.

Washingtoni hinnang pärineb lääne ametnike murest, et Venemaa võib Ukrainas kasutada taktikalist tuumarelva, kuna Kremli vägesid ootavad lahinguväljal täiendavad tagasilöögid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *