Miks Ühendkuningriigi majandusel läheb kehvemini kui ülejäänud G7-l? | Majandusteadus

Rahvusvaheline Valuutafond hoiatas, et Suurbritannia on sel aastal ainuke suur tööstusriik, mis seisab silmitsi kahaneva majandusega.

Washingtonis asuv fond parandas oma prognoosi enamiku juhtivate majanduste kohta, kuid teatas, et eeldab Ühendkuningriigi majanduse kahanemist sel aastal 0,6%, mis on 0,9 protsendipunkti võrra halvem kui see, mille ta oli loonud vaid kolm kuud tagasi, ja isegi aeglasem. Venemaa sanktsioonide tõttu.

Siin on viis põhjust, miks Ühendkuningriigi tulemused on halvemad.

Elukallidus

Kui inflatsioon on üle 10%, võib majapidamiste eelarve venitada. Kuigi tarbijahindade aastane kasv peaks sel aastal aeglustuma – Rishi Sunak seab eesmärgiks vähendada inflatsioonimäära poole võrra –, elukallidus siiski tõuseb, kuigi veidi aeglasemalt kui 2022. aasta lõpus.

THI inflatsiooni diagramm

IMF ütles, et endiselt kõrged energia jaehinnad mõjutavad kodumajapidamisi jätkuvalt. Valitsus on piiranud tüüpilise kasutamise energiaarveid keskmiselt 2500 naelsterlingini aastas, mis tõuseb alates aprillist 3000 naelani aastas ja kestab kuni 31. märtsini 2024.

Pärast gaasi hulgimüügihindade langust selle aasta alguses eeldavad mõned analüütikud, et arved võivad juulist langeda allapoole ülempiiri umbes 2200 naelani. See arv on siiski umbes kaks korda väiksem kui 2021. aasta lõpus.

Maksutõusud

IMF ütles, et sel aastal tabab inimesi ka “karmim eelarve- ja rahapoliitika”, viidates riigikassa kehtestatud maksu- ja kulumeetmetele ning Inglise keskpanga intressimääradele.

Maksutõusude diagramm

Pärast Liz Trussi “mini-eelarve” põhjustatud finantskrahhi tühistas Jeremy Hunt enamiku nendest rahastamata maksukärbetest. Kõrgemad maksud võivad vähendada tarbijate ostujõudu ja kaaluda ettevõtete investeeringuid. Aastateks 2027–2028 peaks maksude osakaal SKT-st saavutama kõrgeima taseme pärast Teist maailmasõda.

Möödunud aasta septembris kritiseeris IMF endise peaministri Trussi plaane harvaesinevas avalikus etteheites, kutsudes teda uuesti läbi vaatama, et vältida ebavõrdsuse õhutamist. Sunak avaldab konservatiivsete parempoolsete survet maksude vähendamiseks. Teised on väitnud, et rikkuse kõrgemad maksud võiksid aidata raamatuid tasakaalustada.

Kõrgemad intressimäärad

Inglismaa keskpank tõstab neljapäeval intressimäärasid kümnendat korda alates 2021. aasta lõpust, tõstes baasintressi 4%ni. Majandusteadlased eeldavad, et kõrgem laenukulu suurendab kodumajapidamistele ja ettevõtetele survet.

Intressimäärade graafik

Koguni 2,7 miljonit koduomanikku, kellel on lühiajalised fikseeritud intressimääraga hüpoteegid, peaksid maksma vähemalt 100 naela kuus rohkem, et refinantseerida oma laenu kõrgema intressimääraga. Kuna tarbijad ja ettevõtted piiravad tõenäoliselt oma kulutusi suuremate laenukulude katmiseks, võib see majandustegevust mõjutada.

Tööjõupuudus

Suurbritannias on pärast Covid-19 pandeemiat olnud tööhõive langus, mida õhutas majanduse passiivsuse kiire kasv – statistikud kasutavad seda terminit, et määratleda, millal tööealised täiskasvanud ei tööta ega otsi tööd. Vanemad töötajad on ennetähtaegselt pensionile jäänud ja pikaajalisi haigusi on esinenud rekordiliselt.

Tööjõupuuduse graafik

Ühendkuningriigi tööpuudus võib olla kolm korda kõrgem, kui näitavad ametlikud valitsuse andmed, vastavalt Linnade Keskuse mõttekojale, kes on öelnud, et enam kui kolm miljonit tööealist täiskasvanut, kes tunnistavad end majanduslikult mitteaktiivseks, võib lisada ametlikele töötute arvudele.

Puudujääki suurendavad ka Brexiti-järgsed karmimad rändereeglid. Mõttekojad Ühendkuningriik muutuvas Euroopas ja Euroopa Reformikeskus hindavad seal, et vaba liikumise lõppemise tõttu on puudu enam kui 300 000 töötajat.

Brexit

Ettevõtlusjuhid hoiatavad, et Brexiti bürokraatia ja kulud kahjustavad Ühendkuningriigi kaubandust. Pärast Ühendkuningriigi ekspordi esialgset 40% langust EL-i esimesel kuul pärast Brexiti üleminekuperioodi lõppu taastusid üldised kaubamahud. Ühendkuningriik on aga teiste suurte majanduste tulemustest maha jäänud.

Brexiti kaubandusgraafik

Maailmakaubanduse suundumusi jälgiva Hollandi majanduspoliitika analüüsi büroo andmetel jäid Ühendkuningriigi kaupade ekspordimahud oktoobris 3,3% alla 2018. aasta keskmisele, vastupidiselt keskmisele 4,4% kasvule kõigis arenenud majandustes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *